Terugverdientijd zonnepaneel

Adviesgesprek

Alles over zonnepanelen

Ben je van plan om zonnepanelen te nemen? En wil je advies op maat? Ontdek wat QIES voor jouw kan betekenen. 

Inhoud

Het investeren in zonnepanelen is een slimme keus. Zonnepanelen gaan over het algemeen namelijk 25 jaar mee en gemiddeld gezien is de terugverdientijd 8 jaar. De investering is vergelijkbaar met een rente van 5% op je spaarrekening. Maar er zijn meerdere variabele die invloed hebben op de terugverdientijd. Hieronder leggen we je graag alles uit over de terugverdientijd op zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Voordat je geld kan verdienen met zonnepanelen zal je ze eerst aan moeten schaffen. Maar hoe bepaal je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Hieronder staan drie belangrijke factoren:

 • Budget: Geld dat er niet is kan je ook niet uitgeven. Kijk naar wat er op je spaarrekening staat en wat je kan lenen eventueel. Daarna kan je bepalen hoeveel je ook daadwerkelijk uit wil geven. Als je weet wat je budget is dan bepaald dat ook het maximaal aantal panelen waarin je kan investeren.
 • Dak grote: Een andere factor die belangrijk is om te weten hoeveel zonnepanelen je kwijt kan, is de grote van je dak. Hoe groter het dak en hoe minder obstakels zoals dakramen, des te meer panelen kan je kwijt. Maar dan moet je dak wel geschikt zijn.
 • Verbruik: Om zo snel mogelijk je investering terug te verdienen, wordt aangeraden om de opbrengst van de zonnepanelen af te stemmen op je verbruik. Houdt hierbij rekening met eventueel extra verbruikers waar je in de toekomst gebruik van gaat maken zoals bijvoorbeeld laadpalen. Wil je vooral ook besparen op CO2 dan kan je het beste zoveel mogelijk panelen nemen.

Weetje!

400 Wattpiek zonnepanelen zijn momenteel het best betaalbaar.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Nu je weet hoeveel zonnepanelen je zou willen, is het belangrijk om te weten hoeveel het ook daadwerkelijk gaat kosten. Vragen die vaak gesteld worden zijn bijvoorbeeld: “hoeveel kosten 8 zonnepanelen?” Hieronder een tabel van gemiddelde prijzen die gehanteerd worden door verkopers van complete zonnepaneelinstallaties (zonnepanelen, omvormer en installatie) als er geen bijzonderheden voorkomen:

Wat is mijn terugverdientijd op zonnepanelen

Elke klant is natuurlijk anders en daardoor zijn er tientallen verschillende scenario’s mogelijk. Hieronder hebben we speciaal voor jou een gemiddeld scenario uitgewerkt. Deze hebben we uitgewerkt in de tabel die hierboven staat.

Het scenario

In de bovenstaande tabel gaan we uit van het ideale scenario waarbij het Wp per installatie gelijk staat aan de kWh per jaar. Daarnaast is het verbruik ook gelijk aan de opbrengst. Wil je weten of je dak geschikt is? En wat de verschillende oriëntaties inhouden voor je opbrengst? Bekijk dan dit artikel. Voor de gemiddelde opbrengst rekenen we met de volgende stroomprijzen voor 25 jaar:

 • 2023                       € 0,40 per kWh tot 2900 kWh – € 0,70 per kWh daarna
 • 2024                       € 0,50 per kWh
 • 2025                       € 0,30 per kWh (€ 0,01 per jaar minder tot 2023)
 • 2030 en daarna      € 0,25 per kWh

Hierbij hebben we rekening gehouden met de afbouw van het salderen, maar wil je precies weten hoe het salderen werkt? Dan raden we je aan om dit artikel te lezen.

Flinke prijsstijgingen 2022

Gemiddeld gezien is de prijs 50% hoger dan in 2021. Daar zijn meerdere oorzaken voor, namelijk:

 • De vraag is gestegen door de hoge energieprijzen.
 • Grondstoffen en transport zijn duurder geworden.

Prijs verschillen in offertes komen door de keuze voor soort paneel (glas-folie of glas-glas), soort omvormer (string of micro-omvormers) en overige bijzonderheden. Voor de snelste terugverdientijd kan je het beste voor glas-folie panelen en een stringomvormer kiezen. Dit zijn de meest betaalbare oplossingen, waarbij de kwaliteit hoog is.

Aandachtspunten zonnepanelen:

 • Gemiddeld gezien verliest een zonnepaneelsysteem 0,6% aan vermogen per jaar.
 • Omvormers gaan gemiddeld 10 tot 12 jaar mee en dienen dan vervangen te worden.
 • Zonnepanelen worden met de jaren groter i.c.m. met het vermogen. Het klinkt dus leuk om later zonnepanelen bij te laten leggen, maar in praktijk moet je met je eerste aankoop er al rekening mee houden.
 • Wil je alles weten over de zonnepanelen, omvormers en montagesystemen die wij gebruiken? Bekijk dan onze pagina producten.

Uitgaven en opbrengsten als je in 2023 zonnepanelen aanschaft

Leer meer over zonnepanelen